آنفولانزاي پرندگان و اقدامات بهداشت محيط |
اهميت بهداشتي : آنفولانزاي حيواني در گونههاي پرندگان و اسب و خوك و بسياري از پستانداران مشاهده ميشود ولي به جهت امكان پرواز و تنوع سوشهاي ويروس آنفولانزاي مشاهده شده در پرندگان و خطر انتقال آن به انسان ، آنفولانزاي مشاهده شده در پرندگان داراي اهميت خاص ميباشد . آنفولانزاي پرندگان در اثر سويههاي تيپ A ايجاد ميشود . اين بيماري حدود 100 سال پيش در پرندگان ايتاليا بروز پيدا كرد و سپس در سراسر دنيا منتشر شد . طيف حساسيت پرندگان نسبت به اين ويروس متفاوت است . علايم باليني در پرندگان محتلف متفاوت است و قادر به ايجاد بيماري خفيف تا بسيار شديد ، مسري و كشنده ميباشد . تاكنون كليه طغيانهاي ناشي از سويههاي شديد بيماريزاي ويروسي آنفولانزاي پرندگان ناشي از ساب تايپهاي H5 و H7 بوده است .
ويروسها معمولا قابليت سرايت بالايي داشته و علاوه بر انتقال از تماس مستقيم و غيرمستقيم حيوانات اهلي با پرندگان مهاجر آبزي ، ممكن است به صورت مكانيكي و توسط وسايل و تجهيزات ، غذاها ، قفسهها و لباسهاي آلوده نيز انتشار يابند و همهگيريهايي ايجاد كنند كه در صورت عدم اجراي اقدام كنترلي فوري و مراقبت دقيق به مدت چندين سال ادامه يابند . آنفولانزاي پرندگان ميتواند در اكثريتگونههايپرندگانروي دهد پرندگان مهاجر (وحشي و اهلي) مخازنطبيعي وعمده ويروسهاي آنفولازا هستند. پرندگان وحشي معمولا بدون علامت ميباشند و ويروس را براي مدت طولاني دفع ميكنند . خطر گسترش جهاني آنفولانزاي بسيار بيماريزاي پرندگان 5(HPAI) كه به وسيله آنفولانزاي A (H5N1 و H7N1 و ساير موارد) در جمعيت حيوانات بخصوص ماكيان ايجاد ميشود ، ميتواند به انسان منتقل شود . اين ويروس نه تنها انسان را آلوده ميكند و باعث بيماري شديد با ميزان مرگ بالا ميشود ، ميتواند با ساير ويروسهاي آنفولانزاي انساني تركيب و موجب پايدار شدن يك عامل بيماريزا با توانايي ايجاد پاندمي شود . لذا شناسايي و گزارشدهي موارد مشكوك از اهميت خاصي برخوردار است .
گروههاي در معرض خطر آنفولانزاي پرندگان : · تماسهاي شغلي ، مشاغل در معرض خطر شامل ، كارگران مزارع يا ماكيان اهلي (مرغداريها ، پرورش اردك ، بوقلمون و شترمرغ) و خوك ، ساير كارگران فعال در مزارع ماكيان اهلي شامل افرادي كه آنها را ميگيرند و در قفس ميگذارند يا پرندگان را حمل ميكنند ، افرادي كه پرندگان مرده را معدوم ميكنند و افرادي كه در مغازههاي فروش حيوانات زنده كار ميكنند . · آشپزها و مشاغل مشابه كه با ماكيان اهلي زنده يا اخيرا كشته شده سروكار دارند . · فروشندگان پرندگان دستآموز · دام پزشكان شاغل در صنعت طيور · افرادي كه در آزمايشگاههايي كه نمونهها براي ويروس آنفولانزابررسي ميشوند. · پرسنل بخش مراقبتهاي بهداشتي · افراد ساكن در مناطقي كه مرگ ماكيان خانگي و پرندگان وحشي بيش از حد مورد انتظار اتفاق افتاده است . · افرادي كه سابقه مسافرت 10 روز قبل از شروع علايم به كشور يا منطقهاي كه طغيان آنفولانزا در جمعيت حيواني گزارش شده است .
اقدامات بهداشت محيط · بيماران بايد در وضعيت ايزولاسيون استاندارد ، تماسي و قطرهايAirborne قرار كيرند . · بيماران بايد به تنهايي در يك اتاق با فشار منفي بستري شوند در غير اين صورت در يك اتاق يك تخته و درب بسته باشند . · ماسكها با تاثير ، با استاندارد NIOSH (95- يا معادل) ، گان استين بلند ، محافظ صورت يا عينك محافظ و دستكش براي پرسنل بهداشتي درماني توصيه ميشوند . · در صورت امكان پرسنل بهداشتي درماني مسئول مراقبت بيمار محدود باشند و از تماس با ساير بيماران پرهيز نمايند . · ملاقات بيماران تا حد امكان محدود باشد . شستشوي دستها با آب و صابون به مدت 15 تا 20 دقيقه بعد از هر بار تماس با بيمار رعايت بهداشت فردي و اجتماعي است .
· حتيالامكان از وسايل يكبار مصرف براي بيمار استفاده شود . · هنگام شستشوي وسايل استفاده شده بيماران رعايت تمام احتياطات بهداشتي ايمني (ماسك ، دستكش ، عينك) لازم است . · به دليل زنده ماندن ويروس حداقل تا 24 ساعت ميبايست تا 24 ساعت پس از ترخيص بيماران از بستري نمودن ساير بيماران در آن اتاق خودداري شود . · ضدعفوني و گندزدايي اتاق بيمار الزامي است . براي ضدعفوني كردن وسايل آلوده به خون و مايعات بدن بيماران مشكوك ، هيپوكلريدسديم 1% و براي ضدعفوني كردن سطوح فلزي صاف كه مواد سفيدكننده نميتوان استفاده كرد (براي مثال روي ميز) از الكل 70% استفاده شود . |
![]() |