تاریخچه شبکه بهداشت و درمان تایباد
تایباد در گذشته بنام باخرز شهرت داشته که از نواحی قدیمی ایران بوده است . حمدالله مستوفی در نزهه القلوب نوشته : ( باخرز ولایتی است از اقلیم چهارم و ولایتی بسیار دارد و معتبر است و در مجموع مواضع ، باغات انگور و میوه فراوان باشد ) باخرز از حدود هزاره سوم پیش از میلاد در نقاطی محدود مسکون گردیده (دو تپه ملاحسن و بزه خور) در دوران تاریخی جمعیت زیادی را به خود جلب کرده است . تپه های مربوط به آن دوران مانند حصار سرخ - اسکندر آباد - تپه های دشت پلبند - تپه شاه عباس - تپه حوض و شرشره از جمله آنان می باشد . اما دوران طلایی شکوفایی باخرز از قرن چهارم تا هفتم هجری بوده ایت که تپه های تاریخی مالین - فیض آباد - ارزنه جوزقان و چند منطقه دیگر با وسعت زیاد سفالها اشیا متنوع و متعدد بهترین گواه براین امر است از دوران صفویه به بعد بجز قلاع خشت و گلی آثار برجسته دیگری در منطقه نداریم.
فرهنگ نامه ها و کتب قدیمی در مورد وجه تسمیه باخرز اشاراتی نموده اند از جمله لغت نامه دهخدا می نویسد باخرز ناحیه ای است دارای قریه های بزرک که بین نیشابور و هرات واقع است و اصل آن به زبان پهلوی باد هرزه می باشد نام تایباد که شهرت و قدمت آن کمتر از باخرز می باشد در سال 1359 به شهرستان تبدیل شد و نام آن در برخی کتب قدیمی و همچنین در باور عام با اسامی تایاباد ، طایاباد ، طیبات ، تائب آباد ، تای باد ، ته باد آورده شده است ولی مستند ترین نام همان تایباد می باشد که در گویش محلی به نیمی از شبانه روز (12 ساعت) گفته می شود و بدین صورت تایباد یعنی محلی که در آن نیمی از شبانه روز باد می وزد . |
 |
در سال 1330 در حياطي بنام درمانگاه بهداري تايباد فعاليت بهداشتي درماني در اين شهرستان آغاز گرديد و تا سال 1340 يك نفر پزشك ، واحد تزريقات و پانسمان ، داروخانه و يك دستگاه آمبولانس خدمات لازم را به مردم ارائه مي كردند . در سال 1340 در محل گمرك دوغارون واحدي بنام قرنطينه در يك كانتينر سيار ، كار ورود و خروج مسافرين و مواد غذايي را ازنظر بهداشتي آغاز كرد . در سال 1345 بعلت شيوع بيماري سل و وبا ، ساختمان قرنطينه تايباد در محل مركز بهداشت فعلي احداث و راه اندازي شد . در سال 1350 همزمان با شهرستان شدن تايباد ، شبكه بهداشت و درمان درمحل مركز بهداشتي درماني شماره 2 فعلي فعاليت اداري خود رابا نام اداره بهداري تايباد آغاز كرد .
در سال 1355 اولين بيمارستان تايباد بنام موقوفه توتونچيان و اولين درمانگاه روستايي در كاريز راه اندازي شد . شبكه بهداشت و درمان از آن به بعد گسترش و توسعه يافت تا جايي كه درحال حاضر اين شبكه با واحدهاي زيرمجموعه خود مشتمل بر بيمارستان 110 تختخوابي خاتم الانبياء (ص) ، 8 مركز بهداشتي درماني،57 خانه بهداشت ، 6 پايگاه بهداشتي و 1 تسهيلات زايماني خدمات بهداشتي و درماني لازم ر1 با جمعيتي بالغ بر 000/150 نفر ارائه مي نمايد .
|
|